Pápai Páriz Ferenc Alapítvány

Díjátadási ünnepség - 2013

2013. A Pápai Páriz Ferenc Alapítvány díjátadási ünnepségén „marosvásárhelyi és temesvári orvosokat díjaztak ! „
Az alapítvány idei díjátadóján a marosvásárhelyi Kikeli Pál István kardiológusprofesszort és a temesvári Matekovits György Mihály nyugalmazott szájsebészprofesszort jutalmazták életműdíjjal, kutatói munkásságáért a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem neurológus segédtanára, Bajkó Zoltán kapott elismerést.
Az ünnepségen Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere és Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul nem jelenhetett meg – a polgármester köszönetét és gratulációját Balla Árpád, a tizennegyedik éve működő alapítvány elnöke tolmácsolta, a főkonzul gondolatait Szarka Gábor konzul közvetítette. „Hatalmas problémát jelent, hogy a legkiválóbb orvosok elhagyják az országot, ezért segíteni kell azokat, akik ezt a folyamatot meg akarják állítani” – mutatott rá a konzul, majd gratulált a díjazottaknak, akik, mint ismertette, szakmai tevékenységük mellett közéleti és mecénás szerepet is vállaltak.
Ezután Balla Árpád ismertette alapítványának tevékenységét és a névadó, Pápai Páriz Ferenc orvosprofesszor életét, munkásságát, utána a díjazott Matekovits György Mihály Pápai legfőbb művéről a Pax Corporis, az az: Az emberi Testnek belső Nyavalyáinak Okairól, Fészkeiről s’ azoknak Orvoslásának módgyáról való Tracta című, elsőként 1690-ben kiadott egészségügyi kézikönyvének szájhigiénéiáról írt réséből tartott előadást. Mint ismertette, ez volt az első, nyomtatásban megjelent, magyarnyelvű orvosi kézikönyv, amely ráadásul nem a kor tudósainak, hanem a köznépnek íródott, s amely egyformán tartotta a házi gyógymódokat, valamint a borbély, a bába és más, a 17. században gyógyítással foglalkozó személyek szerepét.
Az előadások után a díjazottaknak átadták a Sánta Csaba képzőművész által készített Pápai Páriz Ferenc-emlékérmet: a 69 éves Kikeli Pál Istvánt egykori tanítványa Tatár Márta kardilófus, a 70 éves Matekovits György Mihályt Bocskay István egyetemi fogorvosprofesszor, a fiatal Bajkó Zoltánt Szatmári Szabolcs neurológus méltatta.
A díjazottak előtt a Dr. Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola diákjai zenei előadással tisztelegtek.

Udv. Híradó szeptember 11.
Bálint Kinga Katalin