Pápai Páriz Ferenc Alapítvány

Díjátadási ünnepség - 2012

 

 

2012-A Pápai Páriz Ferenc Alapítvány díjátadási ünnepségén „három erdélyi magyar tudóst díjaztak ! „Szeptember 10-én a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében immár tizenharmadik alkalommal adták át a Pápai Páriz Ferenc díjakat. Az előző időszakban a Pápai Páriz Ferenc Alapítvány díjait az Erdélyi Múzeum Egyesület Orvos és Gyógyszertudományi Szakosztály évi tudományos-ülésein adományozták. Az Alapítvány  Kuratóriuma márciusi ülésén úgy döntött, hogy az elkövetkezőkben a díjak átadását minden év szeptember 10-én Pápai Páriz  Ferenc halálának évfordulóján Székelyudvarhelyen ejtik meg. Ebben az évben életműdíjjal a kolozsvári  Dr. Széplaki Attila Ph.D. a Babeş Bolyai Tudományegyetem professzorát, a Rehabilitációs Kórház osztályvezető főorvosát  jutalmazták. Laudációjában Dr. Bódizs György igazgató főorvos méltatta több évtizedes kiemelkedő oktatói, szakmai és tudományos tevékenységét. Ugyancsak életmű díjban részesült Dr. Zágoni Elemér Ph D. nyugalmazott főgyógyszerész, a MTA külső köztestületi tagja , aki Csíkkarcfalván fejtette ki tevékenységét. Laudációját  Dr. Péter H. Mária nyugalmazott egyetemi adjunktus tartotta, aki kiemelte a fekete ribizke tanulmányozásában elért eredményeit. Ennek a gyógynövénynek a terméséből, valamint a leveléből 6 készítményt állított elő, melyeket szabadalmaztatott. Eredményeit egy értékes monográfiában is összefoglalta. A fiatal kutatók közül Dr. Orbán-Kis Károlyt Ph.D. a MTA külső köztestületi tagját, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Élettani Tanszékének adjunktusát díjazta. Prof. Dr. Szilágyi Tibor laudációjában kiemelte sokoldalú tevékenységét, az oktatói és az alapkutatási munkája ( a szomatosztatin szerepét tanulmányozta a temporális epilepsziák esetében ) mellett a klinikai tanulmányokra is tudott időt szakítani, így megszerezte a neurológus szakorvosi vizsgát is. Több külföldi tanulmányi úton vett részt, Budapesten, Oxfordban.

Az ünnepi összejövetelen mint egy százan vettek részt, ahol Dr. Balla Árpád Ph.D. a Kuratórium elnöke rövid előadásban ismertette Pápai Páriz Ferenc életútját, valamint az Alapítvány tevékenységét.
A díjazottak előtt  a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola növendékei zenés műsorral tisztelegtek.                                                  
Az ünnepséget jelenlétével megtisztelte a város polgármestere Bunta Levente, valamint a Csíkszeredai Főkonzulátus főkonzulja Dr. Zsigmond Barna Pál, aki üdvözölte a díjazottakat. Az előző díjazottak közül is számosan voltak jelen, akik közül megemlítjük Prof. Dr. Bedő Károly Akadémikust, és Prof. Péter Mihályt a MTA külső tagját.  
 
Székelyudvarhely 2012. szeptember 12.                                    
 Dr. Balla Árpáa a Kuratórium elnöke